fbpx

ISO/IEC 27001:2013 – Sistemi menadžmenta bezbednošću informacija

ISO/IEC 27001:2013 je međunarodni standard za organizacije koje žele da kontinuirano ostvaruju svoje ciljeve bezbednosti informacija.

Ovaj standard precizira zahteve za uspostavljanje, sprovođenje, održavanje i kontinuirano unapređivanje sistema menadžmenta bezbednošću informacija u kontekstu organizacije. Standardom zahtevana procena rizika bezbednosti informacija i postupanje sa tim rizicima (takozvani „tretman“ rizika) putem kontrola bezbednosti informacija, su sigurna osnova za obezbeđivanje poverljivosti, dostupnosti i integriteta relevantnih informacija i ostvarivanje željenih bezbednosnih ciljeva.

ISO/IEC 27001:2013 pruža okvir za primenu politika, postupaka i mera (uključujuči fizičke, pravne i tehničke bezbednosne kontrole navedene u Aneksu A standarda i/ili drugim registrima ili osmišljenim od strane same organizacije) u procesima upravljanja informacionim rizikom organizacije.

Sticanjem sertifikata o usaglašenosti sa primenjivim zahtevima ISO/IEC 27001:2013 standarda, stiču se brojne prednosti, od kojih su neke:

ISO 27001
  • Povećano poverenje kupaca, zajednice, zaposlenih i međunarodnih partnera koji zahtevaju efektivan pristup pitanjima bezbednosti informacija.
  • Mogućnost pristupa tenderima i konkursima u kojima je zahtevan sertifikovani sistem menadžmenta bezbednosti informacija.
  • Jasno komuniciranje organizacije sa javnošću o tome da je ona posvećena bezbednosti informacija i da preduzima napore da se izbegnu bilo kakvi bezbednosni incidenti, prema kojima se, ukoliko se dese, preduzimaju sve potrebne aktivnosti da i se njihov neželjeni efekat smanjio na minimum.
  • Međunarodno priznat sertifikat poboljšava brend, reputaciju i imidž organizacije.
  • Jasna opredeljenost za sistemsko upravljanje bezbednošću informacija prednost nad poslovnim konkurentima koji o tim pitanjima ne brinu, što korisnici usluga i proizvoda organizacije, i njeni partneri, mogu lako doznati.
  • Optimizacija, postizanje i demonstriranje performansi u oblasti bezbednosti informacija, smanjenje troškova kroz efikasnije korišćenje resursa.
  • Uspostavljanje rešenja za sprečavanje potencijalnih bezbednosnih incidenata koji mogu dovesti do sankcionisanja organizacije – naročito po pitanju narušavanja poverljivosti, integriteta i/ili dostupnosti infromacija – i pravovremena i efektivna reakcija u slučaju da se dese.
  • Izgradnja poverenja o primeni i poštovanju važećih zakona i propisa iz domena bezbednosti informacija.
  • Pojačana izvozna snaga na tržišta koja zahtevaju međunarodno prepoznat sertifikat i postavljanje osnova dugoročne održivosti partnerstava organizacije.

Stojimo Vam na raspolaganju za Vaša pitanja.

Sertifikacija od poverenja SCC KAB IAAC APAC IAF Intercert markice